Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Republica Moldova împlinește 10 ani de la ratificarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități

21/08/2020
Republica Moldova împlinește 10 ani de la ratificarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități

În contextul marcării în anul 2020, a 10 ani de la ratificarea de către Republica Moldova a Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități (CDPD), Oficiul ONU pentru Drepturile Omului din Moldova (OHCHR) a organizat o ședință online cu participarea reprezentanților Parlamentului, Guvernului, instituțiilor naționale pentru drepturile omului, societății civile, pentru a discuta despre etapa următoare în procesul de dezvoltare a cadrului de politici în domeniul respectării, protecției și asigurării drepturilor persoanelor cu dizabilități, și anume ratificarea Protocolului opțional al CDPD.

Viorica Dumbrăveanu: ”Odată cu ratificarea Convenției ONU în Republica Moldova au fost lansate reforme esențiale  în domeniul protecției persoanelor cu dizabilități, fiind înregistrate progrese privind incluziunea persoanelor cu dizabilități, dezvoltarea serviciilor  sociale pentru persoanele cu dizabilități, incluziunea educațională pentru copiii cu necesități speciale, inclusiv incluziunea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități”.

Ministrul a menționat că urmează să fie  intensificate măsurile de incluziune socială  a persoanelor cu dizabilități, dar acest lucru poate fi realizat doar prin eforturi comune și o abordare intersectorială. Totodată, în Planul național de acțiuni pentru drepturile omului (PNADO) este prevăzută ratificarea în anul 2021 a Protocolului Opțional la CDPD, iar ministerul își asumă responsabilitatea pentru a întreprinde toate măsurile de rigoare pentru promovarea ratificării acestuia.

Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități a fost ratificată de Republica Moldova în anul 2010 și reprezintă un document fundamental care promovează și asigură exercitarea deplină şi în condiţii de egalitate a tuturor drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului de către toate persoanele cu dizabilităţi. Protocolul opțional este parte integrantă a CDPD, fiind un instrument prin care  persoanele cu dizabilități își pot revendica mai eficient drepturile. Protocolul opțional a fost semnat de Republica Moldova în 2018 și urmează a fi ratificat în anul 2021.

Spread the love