Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Procesul educațional în instituțiile de învățământ va fi relansat începând cu întâi septembrie. Ultimele decizii ale CNESP

22/08/2020
Procesul educațional în instituțiile de învățământ va fi relansat începând cu întâi septembrie. Ultimele decizii ale CNESP

Începând cu întâi septembrie,  se  relansează  procesul  educaţional  în  cadrul  tuturor  instituţiilor  de învăţământ.

Decizia finală de a redeschide instituțiile de învățământ va aparține fondatorilor în cazul corespunderii condiţiilor de  desfăşurare  a  activităţii  instituţiei  cu prevederile  Instrucţiunii  privind  măsurile  de protecţie  care  trebuie  aplicate  pentru  organizarea  activităţii  instituţiilor  de  învăţământ publice  şi  private  în  contextul  epidemiologie  al  COVID-19 (Anexă la Hotărârea CNESP nr. 26).

În spațiile din incinta școlilor și universităților vor fi marcate benzi pentru a delimita distanța între persoane de cel puțin 1,5 metri.

Purtarea măştilor faciale de protecţie (cu acoperirea nasului şi a gurii) în cadrul  instituţiei  de  învăţământ  este  obligatorie  pentru  personalul  instituţiei  de învăţământ.   Ca  măsură   de  prevenire   şi   control   a   infecţiei   cu  COVID-19 elevii și studenţii sunt încurajaţi să poarte masca de protecţie în situaţia în care nu poate fi respectată distanţa fizică sau la indicaţii medicale.

Zilnic, va fi efectut  triajul epidemiologic  a  elevilor și studenţilor  şi  personalului  la  intrarea  în  instituţia  de învăţământ.

Instituțiile de învățământ vor trebui să fie asigurate cu termometre, dezinfectanți și produse de igienă. În acest scop, Guvernul va aloca suplimentar 31 milioane lei și alte 105 milioane lei pentru remunerarea cadrelor didactice care vor munci mai mult în perioada următoare. Totodată, nu vor fi permise careurile și manifestațiile festive.

Totodată informăm, începând cu data de  1  septembrie 2020, se instituie următoarele măsuri de prevenire  şi  control  a infecţiei  COVID-19  la traversarea frontierei  de  stat pe  sensul de intrare în Republica Moldova:

-Se permite intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor care vin din ţările clasificate ca zonă verde;

-Se  interzice  intrarea  pe  teritoriul  Republicii  Moldova,  prin  punctele  de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor care vin din ţările clasificate ca zonă roşie, cu excepţiile prevuzute în Hotărârea nr. 26 a CNESP;

-Persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova şi vin din ţările clasificate ca zonă verde, nu vor completa Fişa epidemiologică şi nu vor fi obligaţi de a respecta regimul de autoizolare de  14 (paisprezece) zile.

Lista țărilor din zona roșie va fi publicată și va fi actualizată săptămânal.

Hotărâre nr. 26 din 21 august  2020 COMISIA NAȚIONALĂ EXTRAORDINARĂ DE SĂNĂTATE PUBLICĂ

Spread the love