Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Noile prevederi de depistare și tratament a cazurilor COVID-19 aprobate în Protocolul provizoriu

25/08/2020
Noile prevederi de depistare și tratament a cazurilor COVID-19 aprobate în Protocolul provizoriu

În conformitate cu noile recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății și rezultatele studiilor la nivel internațional, a fost introduse noi prevederi în Protocolul provizoriu COVID-19.

Astfel, pacienții externați sau excluși din tratament la domiciliu nu vor sta în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, reieșind din faptul că potrivit evidențelor internaționale ale Organizației Mondiale a Sănătății și Centrului European pentru Prevenire și Control al Bolilor, pacienții după suportarea infecției COVID-19 nu sunt contagioși și nu prezintă pericol epidemiologic după 10 zile de boală.

Externarea/excluderea din tratament la domiciliu a asimptomaticilor, se va realiza peste 10 zile de la efectuarea testului pozitiv, fără testare repetată pentru confirmare negativă. După aceasta, autoizolarea nu va mai fi necesară.

Externarea persoanelor confirmate cu COVID-19 cu forme ușoare și medii  se va realiza cel puțin peste 10 zile de la apariția simptomelor și adițional 3 zile fără simptome, fără a fi testate la externare. Similar se va proceda și în cazul persoanelor confirmate cu COVID-19, cu forme ușoare ale bolii, aflate în tratament la domiciliu. După aceasta, autoizolarea nu va mai fi necesară.

Testarea la externare se va efectua doar pentru următoarele categorii de pacienți:

-adulții internați cu forme grave COVID-19;

-copiii internați cu pneumonii confirmate și forme severe de boală;

-copiii cu vârsta mai mică de 7 ani.

În cazul persistenței semnelor post-COVID după externare, pacientul poate continua tratamentul de recuperare la domiciliu sub supravegherea medicului de familie, fără a sta în izolare.

Suplimentar vor fi supuse testării obligatorii la virusul COVID-19 următoarele categorii de persoane (fără semne sugestive COVID-19):

-pacienții cu diagnostic oncologic confirmat, pentru cure de radioterapie, chimioterapie sau intervenții chirurgicale, cu maxim 48 ore înainte de internare;

-pacienții cu boli de sistem și autoimune, care administrează preparate imunosupresoare, cu maxim 48 ore înainte de internare;

-pacienții HIV/SIDA și cu tuberculoză, cu maxim 48 ore înainte de internare;

-pacienții cu pneumonie și SARI fără altă etiologie (ex. gripală) de toate vârstele.

-pacienții înainte de procedura de transplant (în cadrul spitalului).

De asemenea, au fost extinse categoriile de pacienții care pot fi plasați în tratament la domiciliu cu forme ușoare de COVID-19, fără patologii concomitente și care dispun de condiții de autoizolare la domiciliu:

-persoane cu vârsta ≤ 65 ani;

-copii mai mari de 7 ani.

Totodată, informăm, preparatele Lopinavir/Ritonavir, Hydroxychloroquinum și Interferon au fost excluse din schemele clinice aprobate în multe țări din cauza ineficienței terapeutice confirmate prin multiple trialuri clinice.

Reieșind din cele expuse, Comisiile de specialitate au recomandat  excluderea preparatelor Lopinavir/Ritonavir, Hydroxychloroquinum și Interferon din următoarea ediție a Protocolului provizoriu de tratament a infecției COVID-l9.

Determinarea anticorpilor anti-SARS-CoV-2 IgM și IgG prin metoda Elisa este indicată în cazurile de efectuare a studiilor.

Spread the love