Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

MSMPS îndeamnă populația să se abțină de a sărbători Paștele Blajinilor

06/05/2021
MSMPS îndeamnă populația să se abțină de a sărbători Paștele Blajinilor

În contextul situației epidemiologice prin COVID-19 la nivel național, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale îndeamnă populația să se abțină de a participa la serviciile divine de pomenire în cimitire (Paștele Blajinilor) și să îi pomeneasca pe cei trecuți în neființă acasa, deoarece riscul de infectare cu noul Coronavirus este unul iminent.

Conform ultimei Hotărâri a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică din 29 aprilie 2021, starea de urgență în sănătate publică este instituită la nivel de unitate administrativ-teritorială, corespunzător gradului de alertă, stabilit în funcție de indicatorului de incidență al COVID-19. ”Codul Roșu” (stare de urgență) va fi atribuit dacă  în ultimele 14 zile, indicatorul este mai mare de 100 cazuri la 100 mii populație.

Măsurile de sănătate publică vor fi determinate în corespundere cu gradul de alertă din teritoriul administrativ gestionat. Astfel, în localitățile unde este instituit Cod roșu de alertă în sănătate publică,  se interzic manifestările cu caracter religios, inclusiv organizarea serviciilor divine de pomenire în cimitire, cu excepția serviciilor religioase legate de înmormântare, botez sau cununie, respectând măsurile de protecție și cu prezența în interiorul lăcașului a nu mai mult de 10 persoane.

În cazul stabilirii gradului de alertă cu cod galben sau portocaliu, la organizarea serviciilor divine în cimitire, se vor respecta următoarele măsuri de prevenire şi control al infecţiei COVID-19: informarea slujitorilor şi vizitatorilor despre măsurile de prevenire COVID-19, organizarea fluxului de vizitatori, interzicerea consumului de alimente şi băuturi, purtarea măștii de protecție.

La fel, pentru evitarea aglomerării de persoane la mormânt, vor fi admise nu mai mult de trei persoane, cu menținerea distanței fizice de cel puţin 1 metru și respectarea etichetei tusei şi strănutului, igiena mâinilor.

Spread the love