Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Cum are loc procesul de dezvoltare și testare a unui vaccin?

08/10/2020
Cum are loc procesul de dezvoltare și testare a unui vaccin?

În cadrul campaniei, „Vaccinează copiii, protejează-ți viitorul!”, realizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, împreună cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF, au fost elaborate patru videografice, care explică drumul pe care îl parcurge un vaccin, de la creare și testare, până la administrare.

Pentru a viziona al treilea videografic, în care este explicat cum are loc procesul de dezvoltare a unui vaccin și cum se testează acesta, accesați următoarele link-uri: (RO),(RU).

Pentru a dezvolta un vaccin, este nevoie de foarte mult timp, în care mii de oameni de știință și companii farmaceutice, sub supravegherea autorităților de sănătate publică, lucrează la producerea unui vaccin eficient și sigur. Dezvoltarea unui vaccin începe în laborator, acolo unde oamenii de știință lucrează pentru a găsi soluții, prin care să protejeze umanitatea de anumite boli, care pot pune în pericol sănătatea publică.

Până a ajunge în producție și utilizare la scară largă, un vaccin parcurge mai multe etape de dezvoltare și testare. În faza inițială, oamenii de știință cercetează și testează vaccinul în condiții de laborator. Dacă rezultatul testelor confirmă, că vaccinul este sigur și eficient, se inițiază studiile clinice. Studiile clinice se desfășoară în 3 etape, pentru a colecta cât mai multă informație despre siguranța și eficiența vaccinului. Durata medie a acestor studii este de  3-5 ani. În cazuri de urgențe de sănătate publică sau pandemii, necesitatea disponibilității unei măsuri specifice ca vaccinarea este singura metodă de prevenire eficientă, de aceea în cazul dezvoltării unui astfel de vaccin (ex. Ebola, COVID-19, etc) este inclusă într-o fază de accelerare cu respectarea tuturor etapelor de testare și certificare, doar că termenii de testare sunt mult mai restrânși, iar numărul de testări și calitatea acestora rămâne a fi același.

În prima etapă de testare clinică, vaccinul este administrat unui grup de 20 – 100 de adulți sănătoși. Oamenii de știință monitorizează și studiază:

-Eficiența vaccinului;

-Siguranța acestuia;

-Doza corectă pentru a proteja oamenii de boală;

-Existența unor posibile efecte secundare.

În a doua etapă de testare clinică, vaccinul este administrat unui grup de câteva sute de voluntari. În această fază, se studiază dacă există posibile efecte secundare pe termen scurt și cât de bine răspunde sistemul imun al voluntarilor vaccinați.

A treia etapă de testare clinică este cea mai importantă. Vaccinul se administrează la sute sau mii de voluntari. Rezultatele vaccinării sunt comparate cu rezultatele voluntarilor care nu au fost vaccinați. Aceste date oferă oamenilor de știință informația suficientă, pentru a înțelege dacă vaccinul este eficient și lipsesc efectele secundare.

După finalizarea cu succes a tuturor etapelor de testare clinică, toate datele obținute sunt expediate către autoritățile de sănătate publică pentru a fi analizate. În baza rezultatelor, vaccinul este aprobat și certificat pentru utilizarea la scară largă.

Chiar dacă au obținut autorizarea și sunt certificate, acestea sunt supuse și la cea de-a 4-a etapă de studii post-licențiere, care au drept scop monitorizarea vaccinului pentru o perioadă mai îndelungată după plasarea lor pe piață. Producătorul poate continua să testeze vaccinul pentru siguranță, eficacitate și alte utilizări potențiale.

Vaccinurile sunt produse în loturi, iar producătorii testează fiecare lot, pentru a garanta calitatea și eficiența lor. Siguranța vaccinurilor este monitorizată permanent de către Organizația Mondială a Sănătății și autoritățile de sănătate publică. Uzinele de fabricare a vaccinurilor sunt atestate și inspectate periodic, indiferent de țara în care se află linia de producere.

Vaccinurile moderne, folosite în Republica Moldova, sunt extrem de sigure și foarte eficiente. Republica Moldova beneficiază de vaccinuri de calitate verificată, procurate prin intermediul Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), care gestionează, urmărește și controlează achiziția de vaccinuri.

Guvernul Republicii Moldova cumpără vaccinuri și direct de la producători, prin intermediul Agenției de Achiziții Publice, însă doar vaccinuri atestate și aflate permanent sub controlul Organizației Mondiale a Sănătății și care corespund tuturor standardelor internaționale.

Orice vaccin are un singur scop – să protejeze copiii, familiile și comunitățile de bolile grave care pot fi prevenite.

Vaccinează copiii, protejează-ți viitorul!

Spread the love