Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Comisia Situații Excepționale a aprobat noi măsuri restrictive pentru prevenirea infecției COVID-19

09/04/2021
Comisia Situații Excepționale a aprobat noi măsuri restrictive pentru prevenirea infecției COVID-19

În urma ședinței membrilor CSE din 8 aprilie curent, au fost revizuite unele măsuri restrictive, precum și stabilite noi prevederi pentru perioada stării de urgență.

Astfel, populația are permisiunea  de a se deplasa în păduri, parcuri, alei, plaje, zone de agrement, terenuri de joacă etc., însă în grupuri nu mai mari de trei persoane, exceptând membrii unei familii. Totodată, se va permite reluarea antrenamentelor pentru pregătirea participării în turnee internaţionale a sportivilor, membri ai loturilor naţionale și a competiţiilor sportive desfăşurate în aer liber, fără spectatori, de către federaţiile sportive naţionale acreditate de MECC, cu respectarea obligatorie a măsurilor de prevenire şi control al infecţiei COVID-19.

O altă decizie importantă luată de membrii CSE prevede extinderea Listei medicamentelor compensate pentru tratamentul pacienţilor cu forme uşoare şi moderate de COVID-19, în condiții de ambulatoriu (la domiciliu). Totodată, statul va asigura compensarea acestor medicamente în proporție de 100%, față de 70% cât era până în prezent, atât pentru persoanele asigurate, cât și cele neasigurate.

La fel, autorităţile publice locale de nivelul întâi şi al doilea vor întreprinde măsuri de susţinere socială a persoanelor în dificultate, în special a persoanelor cu dizabilităţi, cu boli cronice, vârstnice, a familiilor care se întreţin din venituri sporadice, a persoanelor care locuiesc singure, prin implicarea structurilor teritoriale de asistenţă socială/asistenților sociali comunitari, a lucrătorilor sociali si a voluntarilor din rândul populaţiei.

Iar subdiviziunile teritoriale de ocupare a forței de muncă vor realiza măsuri de sprijin în vederea încadrării persoanelor șomere la muncă. De asemenea, persoanele care nu întrunesc condiţiile de a primi statut de şomer, dar și-au pierdut locul de muncă pe perioada stării de urgență, în legătură cu situația pandemică, vor putea depune cerere pentru ajutor de șomaj în mărime de 1054 lei, dacă întrunesc condițiile stipulate la p.6.2 din Dispoziția CSE nr. 2, din 08.04.2021.

În cadrul ședinței CSE, au fost adoptate mai multe măsuri pentru susținerea mediului de afaceri și impulsionarea economiei în perioada pandemiei.

Documentul integral cu măsurile dispuse de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, îl puteți consulta aici.

Spread the love