Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Acordul în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova și Republica Elenă, semnat astăzi la Chișinău

08/09/2021
Acordul în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova și Republica Elenă, semnat astăzi la Chișinău

Astăzi 8 septembrie 2021, la Chișinău, de către ministrul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova Marcel Spatari și Ministrul de Externe al Greciei, Nikos Dendias a fost semnat Acordul în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova și Republica Elenă și Aranjamentul administrativ pentru aplicarea Acordului în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova și Republica Elenă, negociate de echipa de experți condusă de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Scopul Acordului este asigurarea unui cadru de garanţii de securitate socială pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova, care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă pe teritoriul unuia sau ambelor state. În baza Acordului, persoanele îndreptățite vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensii şi indemnizații de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau o boală profesională și pensii de urmaş.

Conform prevederilor Acordului, fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul său în conformitate cu legislația națională.

Scopul final al tratatului este ca cetățenii Republicii Moldova care au muncit în Republica Elenă, la atingerea vârstei de pensionare, să beneficieze de pensie din acest stat și, totodată, pe perioada de activitate să fie asigurați cu un venit sub formă de prestații sociale în cazul producerii unui accident de muncă sau survenirii unei boli profesionale, fie asigurarea membrilor familiei în caz de deces al întreținătorului.

Încheierea Acordului va contribui la consolidarea securității sociale și va intensifica colaborarea între autoritățile și instituțiile competente ale celor două state contractante și va avea un impact pozitiv asupra situației financiare a beneficiarilor de pensii care au activat pe teritoriul Republicii Elene.

Menționăm că Republica Moldova a încheiat până în prezent acorduri de securitate socială, bazate pe principiul proporționalității și exportului de prestații sociale, cu 15 state.

Spread the love