Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Viorica Dumbrăveanu: „Gestionarea pandemiei COVID-19 a fost o provocare nu doar pentru echipa ministerului, dar și pentru întreaga societate”

30/12/2020

Întregul sistem medical a luptat și luptă în continuare pentru viața oamenilor și știu că vom putea face față pandemiei până la capăt. Este convingerea ministrului în Exercițiu al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, care a transmis un mesaj la final de mandat. Viorica Dumbrăveanu le-a mulțumit eroilor din prima linie pentru curaj, sacrificiu și dedicație.

Stimați cetățeni, dragi colegi din sistemul medical și social,

Îmi închei astăzi mandatul de ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, un mandat greu, cu multe provocări, într-o perioadă extrem de complicată pentru țară și sistem, dar de care nu îmi este rușine, deoarece am depus, împreună cu echipa ministerului, eforturi enorme pentru ca oamenii să aibă acces la servicii de sănătate și sociale.

Un mandat în care am simțit pe propria piele cum e să lupți cu adevărat pentru viața și sănătatea oamenilor, în care am simțit cu adevărat ce înseamnă solidaritatea și spiritul de echipă. Poate mai mult ca niciodată ne-am unit eforturile în lupta cu pandemia COVID-19, de la autorități, parteneri, societate, până la lucrători medicali și sociali.

Gestionarea pandemiei COVID-19 a fost o provocare nu doar pentru mine, echipa Ministerului, dar și pentru întreaga societate. Cert este un lucru, întregul sistem medical a luptat și luptă în continuare pentru viața oamenilor și știu că vom putea face față pandemiei până la capăt.

La început de mandat, am descoperit un sistem de sănătate ignorat de ani de zile, ciopârțit după multitudinea de „reforme” neinspirate. Un sistem cu multe boli cronice, delăsate și netratate. Cu toate acestea, împreună cu colegii din Minister și personalul medical, am făcut tot ce ne stă în puteri ca să fortificăm resursele existente și să intrăm în lupta cu COVID-19.

Vreau să le mulțumesc din inimă eroilor din prima linie pentru curaj, sacrificiu și dedicație. Nu există suficiente cuvinte pentru a-mi exprima recunoștința pentru răbdarea și rezistența de care dau dovadă. Recunoștința din ochii pacienților este cel mai frumos cadou, care înlocuiește o mie de cuvinte.

Cea mai prețioasă lecție pentru mine și cred că, pentru toată societatea, este că, trebuie să investim în sistemul de sănătate. Aici am în vedere în primul rând personalul medical, care trebuie să primească un salariu decent pentru munca lor titanică. În al doilea rând, trebuie să se investească în dezvoltarea și modernizarea infrastructurii medicale, ca să nu mai avem spitale în care plouă sau care, efectiv, nu dispun de echipamente tehnice care să asigure procesul medical. În al treilea rând, instituțiile trebuie să fie pregătite să reacționeze prompt la situațiile de criză, având specialiști, echipamente de protecție și echipamente tehnice. Și aceste lucruri trebuie realizate proporțional, în toate regiunile țării.

Ne-am străduit să punem bazele acestor schimbări, fiind chiar în plină pandemie, am majorat salariile personalului medical și am dotat instituțiile medicale cu un minim necesar, am muncit împreună la instruiri și ghiduri, care să ofere perspectiva unui parcurs clar în lupta cu COVID-19.

Nu a fost ușor, dar nu am fost singuri în lupta noastră. Am fost susținuți de partenerii de dezvoltare, prin donații, suport uman, tehnic și financiar. Am muncit împreună cu APL și APC pe platforma intersectorială, gestionând de comun toate procesele de criză. Și în final, ne-am bucurat de suportul oamenilor cu inimă mare, care au contribuit prin inițiative civice, în suportul sistemului medical.

Sincere aprecieri colegilor din Minister, care s-au dedicat trup și suflet pentru oameni și și-au făcut munca cu multă corectitudine și profesionalism, indiferent de circumstanțe și presiuni politice. Vreau, de asemenea, să mulțumesc echipei din Guvern, Parlament, Președinție pentru suport și încredere.

Vă mulțumesc pentru susținere, critică și încurajare. Sper din tot sufletul să ieșim cât mai repede din această criză medicală, socială și economică.

Sănătate tuturor!

Spread the love