Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

UE, OMS și Banca Mondială – solidari cu Republica Moldova în lupta cu pandemia

14/09/2020

356 concentratoare de oxigen au ajuns în spitalele din țară și au fost puse în funcțiune pentru a asigura fluxul continuu de oxigen pentru bolnavii de COVID-19. Dispozitivele medicale au fost livrate în Republica Moldova de Uniunea Europeană și OMS în cadrul inițiativei UE „Solidari pentru Sănătate” de combatere a pandemiei COVID-19 în țările Parteneriatului Estic. Totodată, echipamentele de protecție și dispozitivele medicale achiziționate în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova” au fost distribuite în toate instituțiile medicale.

Concentratoarele de oxigen sunt indispensabile în terapia cu oxigen a pacienților diagnosticați cu COVID-19.

„Concentratoarele de oxigen sunt de o importanță majoră în tratamentul bolnavilor cu afecțiuni pulmonare și indispensabile în tratamentul bolnavilor cu COVID-19, care necesită un suport de oxigen imediat pentru a putea susține funcțiile vitale ale organismului”, a spus Sofia Alexandru, directoarea Institutului de ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”.

Până în prezent, în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova”, au fost achiziționate combinezoane și halate impermeabile, care au fost distribuite tuturor instituțiilor medico-sanitare din țară. La fel, laboratoarele ANSP au fost dotate cu reagenți, consumabile și dispozitive pentru asigurarea diagnosticului infecției COVID-19 (100.000 teste). De asemenea, spitalele municipale, republicane și raionale au fost dotate cu pulsoximetre – 150 piese și paturi pentru terapie intensivă – 194.

În următoarea perioadă, urmează să fie achiziționat un alt lot de 100.000 teste pentru diagnosticarea infecției COVID-19, 8 ambulanțe reanimobile, infuzomate, monitoare pentru pacienți, ventilatoare, aparate mobile pentru radiografie, electrocardiografe și consumabile pentru asigurarea diagnosticului de laborator a infecției COVID-19.

Între timp, Uniunea Europeană a donat două aparate moderne de ultrasonografie pentru instituțiile medicale din Comrat și Ceadâr-Lunga. Dispozitivele vor fi utilizate pentru diagnosticarea pacienților cu COVID-19 și tratarea altor categorii de pacienți.

„Am reușit să găsim fondurile necesare pentru a achiziționa dispozitivele necesare acum. Mă bucur că am putut oferi cetățenilor Republicii Moldova, locuitorilor Găgăuziei, echipamente care îi vor menține sănătoși”, a declarat Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a subliniat că acest suport va îmbunătăți semnificativ calitatea serviciilor medicale din autonomie. „Cu sprijinul partenerilor europeni, am rezolvat multe probleme de infrastructură în localitățile din regiune. Acum, UE ne-a sărit din nou în ajutor. Aveam nevoie, în special, de dispozitive noi cu ultrasunete. Mulțumesc sincer delegației UE pentru acest sprijin de neprețuit”, a declarat Irina Vlah.

Spread the love