Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

UE în sprijinul lucrătorii din asistența medicală primară din Cahul, Ungheni și regiunea transnistriană

06/08/2020

Medicii din Cahul şi Ungheni au primit echipamente de protecţie pentru a răspunde eficient şi în siguranţă la pandemia COVID-19. Este vorba despre un lot de 2000 de halate impermeabile şi 1600 de costume de unică folosinţă, oferite de UNICEF şi PNUD din fondurile Uniunii Europene. Astfel, echipamentul va ajunge la aproximativ 580 de lucrători medicali din 100 de centre de sănătate şi oficii ale medicilor de familie. Ajutorul face parte din inițiativa UE „Solidaritate pentru Sănătate”.

Donaţia, în valoare de aproape 20 de mii de euro, a fost oferită prin programul „EU4Moldova: Regiuni cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UNICEF și PNUD.

„Uniunea Europeană rămâne unul dintre cei mai mari susținători ai Republicii Moldova în această perioadă dificilă. Împreună cu statele sale membre, în cadrul TeamEurope, și cu parteneri internaționali, suntem aici pentru a contribui la sprijinul necesar oamenilor și lucrătorilor din sectorul sănătății pentru a preveni și a depăși consecințele acestei crize”, a declarat Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Lucrătorii medicali sunt în mod incontestabil în prima linie a luptei împotriva pandemiei COVID-19, iar medicii de familie și asistenții medicali care merg în vizite la domiciliu sunt eroii și eroinele invizibile ale pandemiei. Livrarea acestui echipament de protecție va reduce riscul la care se expun în activitatea lor de zi cu zi și va ajuta la protejarea lor, precum și a familiilor și a copiilor”, a declarat Desiree Jongsma, Reprezentantă de Țară UNICEF în Moldova.

„Contextul actual și criza de sănătate publică ne determină să acordăm prioritate asigurării centrelor de asistență medicală primară și personalului acestora cu echipamente de protecție individuală necesar, dar și măsurilor de educare a publicului”, a declarat Nicolae Dandiș, primarul orașului Cahul.

„Medicii și asistentele noastre au nevoie mai mult decât oricând de echipament individual de protecție. Au nevoie de sprijinul comunității, al statului, dar și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim Uniunii Europene pentru sprijinul permanent și necondiționat”, a declarat Alexandru Ambros, primarul orașului Ungheni.

Totodată, Uniunea Europeană și OMS oferă suport Republicii Moldova prin asigurarea lucrătorilor medicali din regiunea transnistreană cu echipamente personale de protecție.

Ajutorul umanitar pentru regiunea transnistreană este compus din 121.000 măști chirurgicale, 35.000 respiratoare N95, 3.600 halate de protecție și 1.600 de ochelari de protecție și face parte din prima tranșă  a ajutorului umanitar oferit Republicii Moldova de către Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).  Echipamentele de protecție corespund standardelor de calitate și siguranță și sunt destinate lucrătorilor medicali din prima linie de luptă cu pandemia, fiind parte a inițiativei UE „Solidari pentru sănătate”. Această asistență este oferită ca urmare a solicitării din partea Republicii Moldova, fiind coordonată cu autoritățile acesteia.

Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova a vizitat în această săptămână depozitul național SANFARM-PRIM pentru a se familiariza cu condițiile de păstrare a ajutoarelor umanitare, a medicamentelor și dispozitivelor medicale, precum și cu mecanismele naționale de distribuire a donațiilor către instituțiile medicale.

„Uniunea Europeană continuă să fie alături de cetățenii Republicii Moldova, oferind suportul necesar pentru combaterea pandemiei COVID-19 lucrătorilor medicali din regiunea transnistreană. Prin intermediul eforturilor și asistenței din cadrul inițiativei UE Solidari pentru sănătate, ne dorim să ajungem la toți lucrătorii din prima linie care se luptă cu această pandemie. Uniunea Europeană oferă suport pentru promovarea dialogului dintre oameni și îmbunătățirea vieții tuturor locuitorilor Republicii Moldova”, a declarat Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Dr Igor Pokanevych, Reprezentantul OMS și șeful Biroului OMS din Republica Moldova, a spus: „Livrarea echipamentului de protecție, posibilă datorită contribuției Uniunii Europene, va aduce un aport semnificativ la reducerea riscurilor cu care se confruntă cadrele medicale zi de zi și va contribui la protejarea lor, a pacienților și a persoanelor vulnerabile împotriva acestui virus dar și va permite să salvăm viața celor care au nevoi de respirație asistată și de oxigen”.

Donarea echipamentului personal de protecție face parte din răspunsul Uniunii Europene la pandemia COVID-19, ce a înregistrat peste 18,3 milioane de cazuri în 216 de țări și teritorii în întreaga lume. Primul lot cu echipamente personale de protecție din partea UE și OMS au ajuns în țară pe 14 iulie 2020. În cea de-a doua tranșă în Republica Moldova urmează să ajungă 330.000 perechi de mănuși, 356 concentratoare de oxigen, 41 monitoare pentru pacienți, 39 de ventilatoare, 215 pulsoximetre, 1500 kituri pentru testele de laborator și 12.000 kituri pentru prelevarea probelor, în valoare totală de 2,8 milioane de EURO.

Spread the love