Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Suport pentru perioada rece a anului

04/11/2020

Familiile beneficiare de ajutor social vor primi suport pentru perioada rece a anului. Este vorba despre un ajutor lunar de 500 de lei, oferit pentru lunile noiembrie 2020 – martie 2021. Cererile pot fi depuse şi de familiile sau persoanele care beneficiază de compensații la căldură din partea autorităților locale.

Ajutorul social este principala sursă de venit pentru familia Butmalai din satul Tigheci, Leova, în care cresc trei copii, dintre care unul este cu grad sever de dizabilitate. Şi mama minorilor, Tatiana Butmalai este persoană cu dizabilități. „Doar soţul lucrează, în calitate de zilier. Dar, banii pe care îi face, ne ajung cu greu pentru întreţinere. Beneficiem de ajutor social şi de ajutor pentru perioada rece a anului deja de cinci ani. Este un adevărat suport pentru familia noastră”, spune Tatiana Butmalai.

Familia Butmalai primeşte lunar din partea statului aproximativ 1800 de lei, iar în perioada rece a anului, beneficiază lunar de 500 de lei. Copii spun că datorită acestui suport pot să-şi încălzească locuinţa. „Părinţii reuşesc să ne cumpere, din aceşti bani, lemne pentru foc iarna, produse alimentare, îmbrăcăminte și încălţăminte”, spune Maia Butmalai.

Familiile cu venituri reduse pot beneficia de ajutor pentru perioada rece a anului, în sumă de 500 de lei pe lună, dacă depun o cerere în acest sens la asistentul social din localitate, conform reședinței. Ajutorul pentru perioada rece a anului se stabilește și se acordă familiilor defavorizate beneficiare de ajutor social, dar şi familiilor care au un venit global mediu lunar mai mic decât cel minim garantat, majorat de 2,2 ori. Beneficiază de aceste drepturi și persoanele care nu fac parte dintr-o familie.

Pentru acordarea suportului pentru perioada rece a anului se utilizează mecanismul de acordare a ajutorului social (evaluarea veniturilor familiei). Pragul de trecere pe venit pentru evaluarea dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului se calculează în prezent din 2435,40 lei, iar mărimea acestuia pentru fiecare familie în parte depinde de componența și structura acesteia. Potrivit autorităților, 196.450 de familii au beneficiat de ajutor pentru perioada rece a anului în luna ianuarie, 198.432 – în februarie și 196.734 în martie anul curent.

În cadrul proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova”, Banca Mondială susține consolidarea protecției sociale a familiilor defavorizate prin îmbunătățirea programului de ajutor social. În acest sens, pe perioada stării de urgență, a fost majorat venitul lunar minim garantat de la 1107 lei până la 1300 lei (+193 lei), inclusiv a fost majorat cuantumul venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil de la 50% (553 lei) la 75% (975 lei), care este valabil și după ridicarea stării de urgență.

Modificările respective au dus la creșterea semnificativă a numărului familiilor care au beneficiat de ajutor social. În lunile aprilie și mai curent, de cel puțin o plată de ajutor social au beneficiat cca 75700 familii (+27753) – mărimea medie a prestației a constituit – 1121 lei (+298.31), comparativ cu luna martie – 47947 familii și 822,69 lei.

Spread the love