Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

UE, OMS şi SUA alături de UTA Găgăuzia în lupta cu pandemia

24/07/2020

Pandemia de coronavirus determină ţările să fie mai solidare în faţa unei crize fără precedent. Joi, 23 iulie 2020, la Comrat au ajuns 62 de mii de piese pentru echipamentele medicale de protecție, din primul lot de asistență umanitară donat țării noastre de Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății. Tot joi, Ambasada Statelor Unite ale Americii a donat Spitalului Raional din Comrat un lot de echipamente medicale, necesare în combaterea infecţiei COVID-19.

Lotul umanitar donat de Ambasadorul SUA în Moldova, Dereck J. Hogan conține măști, ecrane de protecţie, dar şi echipamente medicale pentru medicii şi pacienţii instituţiei.  Asistența umanitară,  în valoare de aproximativ 15.000 de dolari, vine din partea Comandamentului European al SUA și se adaugă la cele peste 2,1 milioane de dolari pe care Statele Unite i-a acordat deja Republicii Moldova.

„Sunt bucuros să vă transmit acest echipament medical pentru protecția personalului medical, din numele poporului american și al Guvernului. Pandemia COVID-19 este o amenințare comună şi suntem mereu dispuşi să ajutăm partenerii noştri, care sunt într-o situaţie mai dificilă. În Statele Unite ale Americii situația nu este simplă, dar împreună vom face față”, a declarat Dereck J. Hogan, Ambasadorul SUA în Moldova.

Pentru a asigura protecția lucrătorilor medicali din sudul țării, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a repartizat spitalelor din Autonomia Găgăuzia ecipamente de protecţie din primul lot de asistență umanitară  donat țării noastre de Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății. Livrarea mărfurilor face parte din Inițiativa „Solidari pentru Sănătate”.

„Uniunea Europeană și statele membre ale UE au mobilizat mijloacele de care dispun pentru a susține cetățenii Republicii Moldova și instituțiile din sectorul sănătății, precum și pentru a atenua impactul socio-economic pe care pandemia de conoravirusl îl are asupra țării”, a menționat Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

La cei aproximativ 2000 de lucrători medicali din regiunea de sud a țării au ajuns  250 de ochelari de protecție, peste 1100 halate de protecție, aproximativ 51 de mii medicale și peste 10 mii de respiratoare N95.

Lotul de ajutor umanitar, finanțat de Uniunea Europeană și achiziționat de OMS, include peste 1,5 milioane de piese pentru echipamentele personale de protecție destinate lucrătorilor medicali din prima linie din Republica Moldova.

Spread the love