Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Studiul de supraveghere serologică, privind COVID-19 și hepatitele virale B și C, lansat în Republica Moldova

08/12/2020

În Republica Moldova a fost lansat un studiu ce va determina nivelul de răpândire a virusului COVID-19 şi a hepatitelor virale. Astfel, şase mii de persoane, de diferite vârste, vor fi testate la prezenţa anticorpilor în organism. Cercetarea va fi efectuată în 79 de instituţii medicale şi va fi coordonată de Agenția Națională de Sănătate Publică. Proiectul se desfăşoară cu suportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Institutului Robert Koch din Germania.

Cele 6000 persoane selectate randomizat din listele persoanelor aflate la evidența medicului de familie, fac parte din categoriile de vârstă: 1-9 ani, 10-19 ani, 20-39 ani, 40-59 ani și 60+ ani. Toate persoanele vor semna un acord informat de participare și li se va preleva sânge venos,  pentru obținerea datelor mai exacte. În total, au fost selectate 32 de teritorii administrative (municipii și raioane) şi 79 de instituții medico-sanitare.

Rezultatele studiului vor determina nivelul real de răspândire a infecției SARS-CoV-2 și a hepatitelor virale B și C. Realizarea studiului de sero-supraveghere va fi coordonată la nivel național de o echipă din cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică. În fiecare raion și municipiu a fost desemnat un coordonator (medic epidemiolog), iar în fiecare instituție primară ( coordonator/medic de familie și o asistentă medicală).

Toate cadrele medicale care vor organiza și efectua supravegherea serologică au fost instruite. Investigațiile de laborator vor fi realizate în cadrul laboratorului de referință al ANSP.

Informațiile despre răspândirea infecțiilor vor ajuta la identificarea celor mai bune soluții și măsuri de sănătate publică în controlul și prevenirea  COVID-19, HVB și HVC.


Spread the love