Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Starea de urgenţă în sănătate publică a fost prelungită până pe 31 iulie

15/07/2020

Sălile de sport și de fitness își redeschid ușile pentru clienți, asigurând programul de lucru la vestiare, baie și piscine. Totodată, au fost reluate antrenamentele și competițiile sportive organizate în aer liber. Rămâne în continuare restricționat accesul la terenurile de joacă și sportive, teatre, cinematografe și săli de concerte. Moldovenii care revin de peste hotare vor fi obligați, în continuare, să stea în autoizolare timp de 14 zile. Deciziile au fost luate la ultima ședință a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

Sălile de sport trebuie să respecte numărul maxim permis de participanți la o ședință de antrenament. În plus, echipamentele sportive trebuie amplasate la o distanță de doi metri între ele şi urmează a fi dezinfectate după fiecare antrenament. Administratorii trebuie să plaseze soluții dezinfectante la intrare și să monitorizeze respectarea igienei mâinilor.

Și angajații centrelor de reabilitare și recuperare balneo-sanatoriale vor ieși etapizat la muncă. Este vorba despre Centrul Republican Experimental de Protezare Ortopedie şi Reabilitare (componenta de reabilitare) și Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii (servicii de intervenție timpurie şi reabilitare medicală în ambulatoriu).

Din 16 iulie sunt reluate activitățile de turism, ciclism, drumeții, alergat, canotaj, pescuit și alte acțiuni recreative organizate în aer liber, cu participarea a cel mult zece persoane care nu locuiesc împreună. Sunt admise antrenamentele și competițiile organizate de federațiile sportive naționale, cu număr limitat de spectatori, iar în spații închise fără public, cu respectarea măsurilor de siguranță.

Grădinițele nu se vor redeschide până la sfârșitul lunii iulie, deoarece au fost înregistrate mai multe cazuri de infectare ale educatorilor cu noul coronavirus. Restricțiile de activitate se mențin și pentru instituțiile de învățământ general, profesional și universitar, cluburile de noapte, inclusiv discoteci, teatre, cinematografe, săli de concerte și tabere de odihnă.

Se interzice, până pe 1 august accesul la terenurile de joacă și cele sportive, în parcuri de distracții și zone de agrement, aflarea persoanelor în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.) în grupuri mai mari de trei oameni și a persoanelor cu vârsta de peste 63 de ani în spațiile publice, fără necesitate stringentă. Nu sunt permise nici nunțile, cumetriile, petrecerile, ceremoniile și alte festivități, indiferent dacă au statut public sau privat.

Până pe 1 august, persoanele aflate în regim de autoizolare la domiciliu nu au dreptul să părăsească țara. Totodată, este interzisă intrarea în R. Moldova a cetățenilor străini, cu unele excepții, precum: lucrătorii transfrontalieri, membrii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, elevii și studenții înmatriculați în instituțiile de învățământ de peste hotarele țării etc.

Spread the love