Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Solidari pentru sănătate: UE şi OMS alături de Republica Moldova în lupta cu pandemia

15/07/2020

Unul dintre cele mai mari ajutoare umanitare pentru lupta cu pandemia COVID-19 a sosit la Chișinău. Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății au asigurat procurarea a peste 1,5 milioane de piese pentru echipamentele personale de protecție destinate lucrătorilor medicali din prima linie din Republica Moldova, în valoare totală de peste 2,8 milioane euro. Ajutorul umanitar este oferit în cadrul programului „Solidari pentru sănătate”.

Lotul de ajutor umanitar, finanțat de Uniunea Europeană și achiziționat de OMS, include 1,2 milioane de măști medicale, 348.000 de respiratoare N95, peste 16.000 ochelari de protecție și 36.000 halate de protecție. Toate echipamentele livrate corespund standardelor de calitate și siguranță.

„În aceste timpuri complicate, Uniunea Europeană este alături de Republica Moldova. Inițiativa „Solidari pentru Sănătate” este un exemplu concret privind modul în care UE sprijină sistemul de sănătate din Moldova în lupta cu pandemia COVID-19. Avem încrederea că furnizarea de echipamente personale de protecție și dispozitive medicale vor fi atât în beneficiul lucrătorilor medicali din prima linie, cât și pentru toți cetățenii moldoveni”, a declarat Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Prezent la eveniment, Prim-ministrul Ion Chicu a declarat că „sprijinul generos oferit de UE și OMS țărilor din Parteneriatul Estic este o dovadă suplimentară a creării unui front comun la nivel regional și global. Suportul ajuns în ţara noastră ne va permite să sporim siguranța și securitatea medicilor și a lucrătorilor medicali implicați în tratarea pacienților bolnavi”.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, echipamentul personal de protecție va fi distribuit tuturor instituțiilor medicale pentru a asigura protecția personalului medical.

„Pandemia COVID-19 este un test de rezistență pentru sistemele de sănătate din întreaga lume, iar cel din Republica Moldova nu este o excepție. Ne exprimăm gratitudinea pentru echipamentele medicale oferite de Uniunea Europeană și OMS, partenerii strategici în lupta cu infecția COVID-19, care vor fi distribuite tuturor instituțiilor medicale din țară, pentru a proteja eroii din prima linie”, a declarat ministrul Viorica Dumbrăveanu.

La rândul său, Dr Igor Pokanevych, Reprezentantul OMS din Republica Moldova a spus: „Lucrătorii medicali sunt adevărați eroi, dar nu sunt oameni cu supraputeri. Livrarea echipamentului de protecție, posibilă datorită contribuției generoase a Uniunii Europene, va aduce un aport semnificativ la reducerea riscurilor cu care se confruntă cadrele medicale zi de zi și va contribui la protejarea lor, a pacienților și a persoanelor vulnerabile împotriva acestui virus”.

Suportul umanitar al Uniunii Europene face parte dintr-un pachet mai amplu de asistență, în valoare de 30 de milioane EURO, destinat celor șase țări ale Parteneriatului Estic, ca răspuns la pandemia COVID-19, care a afectat până în prezent peste 216 de țări și teritorii. Fondurile au fost utilizate pentru procurarea echipamentelor personale de protecție, echipamentelor și dispozitivelor medicale, extinderea capacității de testarea la COVID-19, instruirea personalului implicat în lupta cu boala și informarea oamenilor despre necesitatea măsurilor de protecție.

În Republica Moldova mai urmează să sosească 330.00 mănuși, 356 concentratoare de oxigen, 41 monitoare, 40 de ventilatoare, 215 pulsoximetre, 1.500 kituri pentru teste de laborator și 12.000 kituri de colectare a probelor la COVID-19.Pe termen lung, asistența va fi destinată fortificării capacității țării de a răspunde la situațiile de urgență în domeniul sănătății publice.

Spread the love