Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Școlile și grădinițele se vor redeschide din 1 septembrie

26/08/2020

Din 1 septembrie va fi reluat procesul de studii în instituțiile de învățământ, care vor trebui să se conformeze unor reguli și instrucțiuni stricte de activitate. Decizia a fost aprobată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP). Universitățile își vor începe activitatea mai târziu și treptat. Totodată, a fost aprobată decizia privind anularea obligativității de autoizolare pentru 14 zile a moldovenilor care vor reveni din statele aflate în așa-zisa zonă verde, cu incidență scăzută a cazurilor de COVID-19. Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până pe 15 septembrie.

Decizia finală de a redeschide instituțiile de învățământ va aparține fondatorilor, doar după ce vor întruni toate regulile menționate în instrucțiunea CNESP.  Școlile și universitățile vor trebui să fie asigurate cu termometre, dezinfectanți și alte produse de igienă. În acest scop, Guvernul va aloca suplimentar 31 milioane lei și alte 105 milioane lei pentru remunerarea cadrelor didactice care vor munci mai mult în perioada următoare. Totodată, nu vor fi permise careurile și alte manifestații festive.

În spațiile din incinta școlilor și universităților vor fi marcate benzi pentru a delimita distanța între persoane de cel puțin 1,5 metri. Aceeași distanță va fi respectată și între băncile din sălile de curs. Pentru a evita aglomerația, lecțiile vor începe la ore diferite, iar după caz, ar putea fi reduse. De asemenea, va fi adaptată și durata pauzelor pentru aerisirea încăperilor și igienizarea mâinilor. În incinta instituțiilor, toți vor fi obligați să poarte măști de protecție, cu acoperirea nasului și a gurii.

Zilnic, la intrare, un lucrător medical va efectua triajul epidemiologic al elevilor, studenților și personalului angajat. Dacă unul dintre elevi/studenți va înregistra febră sau alte simptome, va fi izolat într-o încăpere special amenajată, iar în cazul elevilor de peste 18 ani sau a personalului angajat se va anunța serviciul de urgență 112. Dacă vor fi depistate cazuri de infecție cu virusul COVID-19, întreaga grupă/clasă va fi plasată în autoizolare pentru  o perioadă de 14 zile.

Totodată, a fost ridicat, parțial, regimul de autoizolare de 14 zile pentru cetățenii care vin de peste hotare. Ministerul Sănătății va stabili lista țărilor și regiunilor cu risc epidemiologic sporit, clasificate în zone roșii și verzi. Lista va fi publicată pe site-urile oficiale și va fi actualizată săptămânal. Astfel, persoanele care intră în țara noastră din zonele verzi – nu vor fi obligate să respecte regimul de carantină. Iar cei care vin din zonele roșii vor trebui să completeze fișele epidemiologice și să respecte autoizolarea pentru 14 zile.

Comisia Națională Extraordinară pentru sănătate publică a decis prelungirea stării de urgență în sănătate publică până pe 15 septembrie. Respectiv, este prelungit și termenul de aplicare a tuturor restricțiilor în vigoare.

Spread the love