Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Răspunsul național la pandemia COVID-19: bune practici și analiza provocărilor

07/12/2020

Republica Moldova este printre primele 4 țări din regiunea europeană a OMS în care au fost evaluate acțiunile de răspuns la pandemia COVID-19, conform celor 9 componente ale Planului de pregătire și răspuns (Country COVID-19 Intra-Action Review (IAR)). În perioada 1-4 decembrie 2020, experții Cartierului General OMS de la Geneva și cei de la Biroul Regional OMS pentru Europa, împreună cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și instituțiile subordonate au documentat cele mai bune practici și au evaluat provocările asociate cu managementul pandemiei.

Au fost evaluate domeniile: coordonarea, planificarea și monitorizarea la nivel național, comunicarea în situații de risc și implicarea comunității, supravegherea, investigarea cazului și urmărirea contactelor, punctele de trecere a frontierei, sistemul național de laborator, prevenirea şi controlul infecţiilor, gestionarea cazurilor și schimbul de cunoștințe despre inovație și cele mai recente cercetări, suport operațional și logistic în gestionarea lanțurilor de aprovizionare și a resurselor umane, menținerea serviciilor esențiale de sănătate în timpul epidemiei COVID-19.

Exercițiul își propune să sprijine răspunsul continuu al țării la pandemia COVID-19 cu care se confruntă omenirea. Recomandările elaborate de comun cu experții internaționali vor permite îmbunătățirea acțiunilor de răspuns la situațiile de urgență de sănătate publică implementate de către sistemul de sănătate, precum și de alte sectoare, inclusiv în punctele de trecere a frontierei.

Recomandările preliminare pe termen scurt vor fi integrate în intervențiile privind prevenirea și controlul infecțiilor în comunitate și în instituțiile medicale, fortificarea și extinderea posibilităților de testare, menținerea serviciilor medicale esențiale, inclusiv cele de imunizare.

Evenimentul a fost organizat inclusiv cu sprijinul Uniunii Europene.

Spread the love