Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Primul lot de vaccinuri împotriva COVID-19, donat de România, a ajuns la Chișinău

02/03/2021

21.600 doze de vaccin AstraZeneca, din cele 200.000 de doze pe care România a promis că le oferă ca ajutor umanitar Republicii Moldova, au ajuns în țara noastră. Primii vor fi vaccinați medicii și personalul medical din prima linie, care lucrează în secțiile de profil COVID-19 și Terapie Intensivă. În total, este vorba despre aproximativ 9000 de lucrători medicali. Livrarea vaccinurilor a fost posibilă datorită sprijinului acordat prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene. 

Vaccinurile au fost transportate cu o aeronavă SMURD care a aterizat pe Aeroportul Internațional Chișinău pe 27 februarie 2021. Loturile de vaccin au fost preluate de specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).

„Mă bucur că primele doze de vaccin vin din România și nici nu putea fi altfel, având în vedere relațiile speciale dintre cele două state. Acest gest simbolic este un mesaj de susținere a noastră pentru cetățeni, centrat pe valorile europene. Este important să aducem speranță că vom reuși să ieșim din această năpastă. Este un cadou de mărțișor, în primul rând pentru medici. Dacă vom reuși să vindecăm medicii, vom ieși și noi din pandemie”, a spus Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că „suntem foarte recunoscători României pentru cele 21.600 doze de vaccin AstraZeneca care au ajuns în țară. Aşteptăm şi celelalte doze, dar această primă tranşă este foarte importantă pentru Republica Moldova, pentru că, în primul rând, va fi vaccinat personalul medical din prima linie şi acest vaccin va salva viaţa oamenilor”.

Secretarul de stat al MSMPS, Tatiana Zatîc, a menționat că vaccinurile sunt depozitate la ANSP și că sunt asigurate condițiile de păstrare, la temperatura de la +2 până la +8 C. Vaccinurile urmează să fie repartizate în 117 centre de vaccinare din Republica Moldova.

„Prima etapă de vaccinare prevede imunizarea lucrătorilor medicali din cadrul secțiilor de reanimare și ATI, cât și personalul din cadrul secțiilor spitalicești cu profil COVID-19. Apoi, va fi vaccinat tot personalul medical din instituțiile medicale. Apreciem gestul de solidaritate și exprimăm mulțumiri României, pentru donația de vaccin împotriva COVID-19”, a declarat secretarul de stat al MSMPS, Tatiana Zatîc.

Uniunea Europeană a salutat livrarea primului lot de vaccinuri AstraZeneca în Republica Moldova. „Vreau să-mi exprim recunoștința față de România pentru această donație generoasă de vaccinuri livrate prin Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene. Accesul corect și echitabil la vaccinuri reprezintă elementul cheie pentru a pune capăt pandemiei. Uniunea Europeană și statele sale membre, care acționează împreună sub umbrela „Echipa Europa”, este mândră că oferă suport platformei COVAX, pentru furnizarea de vaccinuri partenerilor noștri”, a declarat Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko. 

Până pe 5 martie 2021, în Republica Moldova este așteptat un alt lot de vaccin donat pe platforma COVAX, 14.400 de doze de vaccin AstraZeneca.

Foto credit: OMS

Spread the love