Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Peste 800 de copii s-au îmbolnăvit de coronavirus

28/06/2020

Febră, dificultăți de respirație, tuse seacă și oboseală. Sunt simptomele care ar trebui să-i atenționeze pe părinți că micuții lor au contractat noul coronavirus. Până acum, circa 820 de copii din Republica Moldova s-au îmbolnăvit de COVID-19. Micii pacienți sunt tratați în Spitalul clinic municipal de boli contagioase pentru copii din Chișinău.

Spitalul de pe strada Mihail Lomonosov este unul ferit de ochii lumii. Însă viața continuă dincolo de ușa instituției, unde se dă lupta la minut cu COVID-19. Aici, din luna martie, sunt internați copiii bolnavi. Pe coridoare vezi doar medici grăbiți, care aleargă dintr-un salon în altul. Micii pacienți sunt deja obișnuiți să le urmăresc mișcările prin geamurile boxelor de spital.

În Secția Diagnostic, considerată cea mai mică secție a spitalului, sunt internați 22 de pacienți. Chiar și așa, medicii nu au nici o clipă de răgaz. „Sunteți primul jurnalist care intră aici”, mă atenționează asistenta medicală de la recepție. Micuții însă nu au înțeles că sunt jurnalist, căci arătam exact ca medicii care îi tratează – purtam și eu un combinezon alb, halat de protecție, ochelari și două perechi de mănuși. Doar aparatul de fotografiat și reportofonul mă dădeau de gol.

Ochișorii lor zglobii m-au întâmpinat zâmbind. Le vedeam fețele ca prin ceață – le-am distins fețele abia după ce picăturile de transpirație au lăsat urme pe ochelarii mei. Până atunci, nici nu intuiam câte poți observa printr-o dungă milimetrică de claritate…

Pentru majoritatea dintre ei, eram prima persoană din afară pe care o vedeau din momentul internării. Mă măsurau cu privirile și erau atenți la gesturile mele greoaie și stângace, din cauza echipamentului sufocant de protecție.

M-am oprit lângă cea mai aglomerată boxă. De aproape trei săptămâni, Olesea, Bogdan și Marinela Rubanovici împart 12 metri pătrați. Atât are boxa din spital în care stau izolați și în care au acces doar medicii. „Este foarte greu să treci printr-o astfel de experiență. Cel mai rău îmi pare pentru faptul că Marinela şi Bogdan trebuie să suporte durerea. Ei au obosit deja. Mai ales Bogdan, are doar 1,8 ani. Nu înțelege de ce nu avem dreptul să ieșim afară, să ne plimbăm. Pentru un părinte, cel mai complicat este să-și vadă copilul bolnav. Acest virus nu este o glumă!”, mărturisește mama Olesea Rubanovici.

Bogdan și Marinela sunt nerăbdători să alerge prin iarbă. Cât e ziua de mare, copiii stau ghemuiți lângă geam, mai aproape de ritmul obișnuit al vieții, pe care-l văd de la distanță și de care le este dor. „Pentru mine cel mai greu în această perioadă a fost despărțirea de casă. Nu pot să ies afară cu prietenii, nu pot să-i văd pe bunici. M-am simțit ca o pasăre în colivie”, spune Marinela.

DACĂ NU VOM RESPECTA REGULILE ȘI RECOMANDĂRILE, RISCĂM SĂ NE CIOCNIM CU UN COLAPS

Spitalul clinic municipal de boli contagioase pentru copii face față cu greu numărului mare de solicitări. COVID-19 îi afectează pe micii pacienți la fel ca și pe adulți. SARS-CoV-2 îi poate pune în pericol, în special, pe cei care suferă de alte afecțiuni și cu imunitatea scăzută.

„Virusul afectează toate organele interne, inclusiv plămânii, rinichii, inima. Copii fac pneumonii, nefrite toxice, infecții ale căilor urinare. Ne este greu, deocamdată, să spunem ce urmări ar putea avea boala. Sunt cazuri de patologii post -COVID-19, precum Boala Kawasaki, o maladie foarte rară. Deocamdată, nu se știe cum virusul afectează fătul”, spune medicul infecționist-pediatru, Olesea Olevschi.

Până acum, dna Olevschi a ajutat mai mult de 100 de minori să învingă coronavirusul. Cel mai mult a marcat-o lupta pentru viață a unei copile de 12 ani. „Micuța avea pneumonie bazală pe stânga. Boala s-a manifestat mai mult prin tuse seacă. I s-a făcut radiografia aproape zilnic. Practic, copilul a stat 25-26 de zile în spital. Tratamentul pneumoniei a durat 14-15 zile, plus perioada de reabilitare și testarea finală. A fost un caz complicat”, spune dna doctor.

Unii pacienți se vindecă în 14-15 zile. În cazul altora, tratamentul poate dura și 38 de zile. „În ultima perioadă avem o creștere a numărului de îmbolnăviri și de spitalizări”, afirmă medicul infecționist, Diana Vlad.

Până la disponibilitatea unui vaccin împotriva COVID-19, medicii îndeamnă părinții să fie responsabili de sănătatea celor mici, să le pună măști, să evite locurile aglomerate și terenurile de joacă. „Rugăm mamele să fie atente, să nu iasă cu copii în locurile unde se adună mai mult de trei persoane, să evite contactul cu oamenii străini, cu orice persoană din familie care manifestă un semn clinic de infecție respiratorie. Se recomandă cât mai des spălarea mâinilor, dezinfectarea spațiilor, aerisirea încăperilor. Dacă nu vom respecta regulile și recomandările, riscăm să ne ciocnim cu un colaps cauzat de lipsa locurilor în instituțiile medicale”, atenționează  Diana Vlad.

JUCĂRII, POVEȘTI, PLANTE ȘI SPIRIDUȘI CE ÎNVESELESC TIMPUL CELOR MICI

În lupta lor cu boala, micii pacienți ne dau adevărate lecții de rezistență. Medicii îi răsplătesc cu jucării și povești citite înainte de somn.

Infirmiera Eudochia Bivol a ajuns cel mai ușor la inima lor. Femeia plantează flori, face ordine și instalează figurine în părculețul din curtea spitalului, aflat chiar sub ochii micuților care nu mai obosesc să-l privească. Ea speră că gestul său îi ajută să treacă mai ușor peste boală.

„Ei stau mereu în saloane, nu pot ieși afară. Mă privesc în timp ce amenajez și, într-un fel, le pare bine. Înfrumusețez terenul cu figuri de animale, căsuțe, păsări. Îi încurajăm cu ce putem”, spune infirmiera.

În prezent, 353 de copii testați pozitiv la COVID-19 sunt tratați în spitale. 824 de minori au contractat boala de la începutul pandemiei. 67 dintre ei aveau vârsta de până la un an. Până acum, 471 de copii și adolescenți au reușit să învingă boala. „Nu știm care vor fi consecințele virusului. Copii trebuie să trăiască o viață liniștită și frumoasă. Ei sunt viitorul nostru”, spune medicul Olesea Olevschi.

La doar 13 ani, Marinela a înțeles tactica de luptă cu inamicul și a găsit o explicație la nepăsarea oamenilor care ignoră recomandările: „Din cauza faptul că mulți nu au trecut prin această experiență, ei nu înțeleg că trebuie să fie responsabili. Doar dacă oamenii vor ține cont de recomandări, vom putea învinge virusul”.

Spread the love