Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Peste 600 de mii de moldoveni au beneficiat de medicamente compensate

31/07/2020

Fiecare al cincilea moldovean a beneficiat, în prima jumătate a anului, de medicamente compensate acoperite din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală. Din cei 607.000 de beneficiari, cei mai mulți, circa 370.000, au primit preparate pentru tratamentul maladiilor cardiovasculare, iar 94.000 – medicamente antidiabetice.

În primele șase luni ale anului, au fost prescrise şi achitate peste 2,6 milioane de reţete, cu  745 de mii mai puține faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Această descreștere se explică prin faptul că de la declanșarea pandemiei, rețetele pentru medicamente compensate sunt prescrise pentru perioada maximă de trei luni de tratament.

Pentru  medicamentele parțial sau integral compensate au fost alocate 314 milioane de lei, cu 15 milioane mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Lista preparatelor compensate cuprinde în prezent 153 de denumiri comune internaţionale. Aceasta poate fi consultată la medicul de familie şi în farmacii. Totodată, lista poate fi accesată pe site-ul CNAM.

Preparatele sunt destinate persoanelor cu boli acute și cronice, precum diabet zaharat, afecţiuni cardiovasculare, gastrointestinale, oftalmologice, respiratorii, psihice și neurologice, endocrine, boli rare etc. Cu medicamente compensate sunt asigurate şi gravidele, dar şi copiii cu vârsta de până la 18 ani.

În acest an, pentru medicamente compensate au fost planificate aproximativ 655 de milioane de lei, iar pentru eliberarea preparatelor, CNAM a contractat 221 de prestatori de servicii farmaceutice.

Spread the love