Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Peste 5000 de medici de familie și asistenți medicali apără hotarele sănătății publice

20/08/2020

Îngrijirea pacienților şi oferirea ajutorului medical, indiferent de risc şi circumstanțe sunt prerogativele după care se ghidează zilnic medicii de familie și asistenții medicali de familie, care se află pe prima linie de luptă cu pandemia.

Sănătatea pacienților – mai presus de orice. Este primul gând cu care se trezește dimineața Valentina Fileva, medic de familie în municipiul Comrat. De 35 de ani își începe ziua de muncă în cabinetul său din Centrul de sănătate, la ușa căruia mereu este lume.

„Pandemia ne-a schimbat ritmul de muncă. Nu am mai lucrat în astfel de condiții până acum. Am trecut prin epidemii de gripă (gripa aviară, gripa porcină) dar așa situație complicată nu am avut. Avem foarte mulți pacienți și un regim de muncă încărcat. Au fost create toate condițiile pentru siguranța noastră și a pacienților”, afirmă dna doctor.

„Ne aflăm în prima linie pentru a apăra hotarele sănătății publice”

Valentina Fileva spune că fiecare medic de familie din centrul de sănătate Comrat monitorizează câte 15-20 de pacienți infectați cu COVID-19, care urmează tratament la domiciliu, și alte 15-20 persoane care sunt în autoizolare.

„Situația epidemiologică din țară este ca un front de luptă. Ne aflăm în prima linie pentru a apăra hotarele sănătății publice. Desigur că avem temeri, dar respectăm cu strictețe toate măsurile de protecție, pentru a fi în siguranță. Depunem toate eforturile pentru a face faţă acestei boli”, mărturisește dna Fileva.

Între timp, medicii de familie sunt responsabili și de prestarea altor servicii medicale, precum imunizarea copiilor și adulților, monitorizarea minorilor și a femeilor însărcinate, tratarea pacienților cu maladii cronice și realizarea examenelor medicale profilactice. Valentina Fileva consideră că doar respectarea strictă a măsurilor de protecție poate preveni răspândirea virusului COVID-19.   

„Suntem foarte recunoscători că instituția noastră medicală este asigurată cu toate echipamentele necesare, pentru că în lipsa lor ne-am descurca foarte greu. Am beneficiat de mai multe ajutoare din partea organizațiilor internaționale și a donatorilor externi.  Din partea Organizației Mondiale a Sănătății şi Uniunii Europene am primit măști, respiratoare, halate și ochelari de protecţie. În sistemul de asistență medicală primară din Comrat activează mai mult de 200 de persoane. Aceste ajutoare umanitare au fost repartizate nu doar Centrului de Sănătate din Comrat, dar şi celor din autonomie. Suntem recunoscători pentru acest suport. Sperăm că vom fi ajutaţi şi în viitor”, precizează Valentina Fileva.  

Asistenta medicală superioară, Tatiana Costioglo, este responabilă de repartizarea echipamentelor de protecție care ajung la centrul medicilor de familie din Comrat. Specialista are grija ca toți colegii ei să fie în siguranța la locul de muncă. „În fiecare dimineață le  repartizez lucrătorilor medicali echipamentele de protecție pe care le-am primit. Datorită halatelor de protecție, a măștilor medicale, a mănușilor de unică folosință, a ochelarilor suntem în siguranță, iar familiile noastre nu sunt expuse riscului”, afirmă asistenta medicală.

În tratament activ la domiciliu se află peste 3000 de pacienți

Medicii de familie spun că lupta cu virusul COVID-19 este solicitantă și necesită vigilență nu doar din partea lucrătorilor medicali, dar și a oamenilor. Din acest motiv, specialiștii mizează și pe înțelegerea și responsabilitatea pacienților, care trebuie să respecte măsurile de protecție pentru a combate pandemia.

„Cel mai greu este să-i convingem pe pacienții noștri să respecte măsurile de protecție: să mențină distanța fizică de cel puțin un metru, să poarte corect masca de protecție și să-și spele mâinile cât mai des. Sunt reguli elementare cu care trebuie să ne obișnuim să trăim. Nerespectându-le, ne expunem riscului atât pe noi înșine, cât și pe cei din jur”, menționează medicul de familie, Valentina Fileva.

În prezent, în tratament activ la domiciliu se află peste 3.000 de pacienți, iar aproximativ 7.300  persoane au finalizat medicația, fiind monitorizate în continuare de către medicii de familie. Totodată, doctorii și asistenții medicali sunt implicați în prelevarea probelor biologice de la persoanele suspectate sau care au contractat coronavirusul. Până acum, echipele mobile au prelevat 6.200 de probe primare și 8.400 de probe de control.

În Republica Moldova activează 1.591 medici de familie și 3.932 asistenți medicali de familie, în cadrul a 35 de centre de sănătate raionale, 5 asociații medicale teritoriale și 264 centre de sănătate rurale.

Foto credit: MSMPS

Spread the love