Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Natalia Palamari: „HIV este doar o boală, care nu definește cine ai fost, cine ai devenit sau cine vei fi”

07/12/2020

De aproximativ 14 ani trăiește cu virusul HIV, dar continuă să se bucure de viață. Natalia Palamari era deja mama a trei copii când a aflat că este bolnavă. Recunoaște că inițial i-a fost frică, dar ulterior, a încercat să ajute persoanele care trăiesc cu HIV să-și accepte statutul și să facă față discriminării și provocărilor.  

Femeia își amintește și acum ziua în care și-a aflat diagnosticul. „Epidemiologul din Tiraspol mi-a spus în față că am HIV și că mai am de trăit doar câțiva ani. M-am speriat groaznic, deoarece nu știam cine va avea grijă de copii mei. În acele vremuri, la Chișinău, tratamentul era accesibil de câțiva ani, dar în regiunea transnistriană nu. Acum, însă, există și consultații până și după testare, este disponibil și tratamentul terapie și etapa acceptării este cu mult mai puțin dureroasă”, spune femeia.

După ce a fost diagnosticată, femeia a aderat la mai multe organizații neguvernamentale care apără și promovează drepturile persoanelor care trăiesc cu HIV. „După o lună de lacrimi și autocompătimire, am ajuns într-un ONG unde am văzut oameni care gândeau cu totul diferit comparativ cu mine, am aflat despre tratament, am cunoscut oameni care trăiesc cu HIV. Practic, într-o singură clipă totul s-a schimbat și în câteva luni am început să fac voluntariat în organizație, apoi am fost angajată”, adaugă femeia.

Natalia Palamari spune că acum 14 ani erau foarte puține informații despre acest virus și că de cele mai multe ori, erau interpretate eronat.  „Timp de aproximativ un an am fost instructată că trebuie să dezinfectez cada din baie de fiecare dată utilizare și că nu trebuie să dau cuiva prosoapele mele. Nu le permiteam copiilor să-mi atingă lucrurile, în special peria. Dormeam într-o cameră separată. Îmi era frică că oamenilor le va fi frică de mine”, povestește Natalia.

Mereu a vorbit deschis despre statutul său. Doar o singură dată nu și-a divulgat diagnosticul din frica de a nu-i fi acordată asistența medicală de care avea nevoie. „S-a întâmplat  în timpul unei vizite la stomatolog. O perioadă, am îngrijit de o fetiță infectată cu HIV, care a rămas orfană. Într-o zi, am mers cu ea la stomatolog și specialistei i-a fost frică măcar să arunce o privire la dintele cu problemă. Ne-a spus să mergem acasă și atunci, copila care avea 10 ani, m-a întrebat de ce specialista s-a comportat atât de urât cu ea. Acea experiență m-a influențat mult și atunci când aveam mare nevoie de ajutor medical, nu am putut spune despre statutul meu. Dar, a fost o singură dată”, menționează Natalia Palamari.

Acum, femeia de 45 de ani, încearcă să ajute persoanele care trec prin aceeași experiență. „Consult persoanele care abia și-au aflat statutul. Îmi place foarte mult ceea ce fac, mă face să mă simt utilă. Cabinetele consultanților se află în instituția medicală și după ce medicul îl informează pe om despre statutul său, noi intervenim pentru a-l ajuta să înțeleagă mai bine acest diagnostic. Este mai mult un ajutor psiholog. În prima perioadă ei au nevoie de noi, ulterior, atunci când își acceptă că trebuie să trăiască cu acest virus, se descurcă de unii singuri”, punctează Natalia.

Femeia spune că toți cei care sunt diagnosticați cu HIV trebuie să înțeleagă că acest virus  este doar o boală, care nu influențează nici într-un fel asupra calităților omenești. „Cei care te iubesc și te apreciază, nu-și vor schimba opinia. Nimic, pe lângă faptul că doar apare tratamentul, nu ar trebui să se schimbe în viața ta. Aceasta boală nu definește cine ai fost, cine ești sau cine vei fi”, punctează Natalia Palamari.

Aproximativ 14 mii de persoane din ţara noastră sun diagnosticate cu HIV/SIDA, dintre care 135 sunt copii. Au trecut 33 de ani de când în Republica Moldova a fost diagnosticat primul caz de HIV, iar până în prezent, boala este considerată una rușinoasă, iar persoanele infectate sunt stigmatizate şi izolate.

Spread the love