Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Mai multe medicamente compensate

15/07/2020

Persoanele asigurate vor beneficia de mai multe medicamente compensate. Lista acestora a fost completată de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale cu cinci denumiri comune internaţionale. Potrivit estimărilor, până la finele anului, de medicamente compensate vor beneficia aproximativ 50 de mii de persoane, iar cheltuielile în acest scop vor ajunge la 60 de milioane de lei.

Trei medicamente vor fi compensate în proporţie de 100%. Este vorba de preparatul montelukast – pentru tratamentul astmului bronşic la copii, bilastinum – pentru leziuni epidermice şi ferri III hydroxidum polymaltosi complexumalt – pentru tratarea anemiei la gravide.

Cu 70% va fi compensat losartanum+hydrochlorthiazidumun, destinat maladiilor cardiovasculare, iar în aceeaşi listă a fost introdus şi medicamentul cefa-clorum, utilizat pentru tratarea pneumoniei şi a bronşitei. Acesta va fi compensat în proporție de 100 de procente pentru copii și de 70 la sută în cazul adulților.

 În acelaşi timp, a fost extins şi numărul de maladii, pentru care vor fi prescrise medicamente compensate. Alte 16 denumiri comune internaționale din lista preparatelor compensate au fost completate cu doze și forme farmaceutice noi, ceea ce va permite creșterea accesului pacienților la scheme noi de tratament.

Începând cu anul 2019, cetățenii pot beneficia în mod gratuit de cel puțin un medicament din cele compensate parţial. În acest an, pentru medicamente compensate au fost planificate aproximativ 655 de milioane de lei, dintre care peste 265 de milioane au fost alocate în primele 5 luni pentru tratamentul a peste 580 de mii de persoane. În prezent, lista medicamentelor compensate include 153 de denumiri comune internaţionale şi poate fi găsită la medicul de familie sau în farmacii. Aceasta poate fi accesată pe site-ul oficial al MSMPS și al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.

Spread the love