Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Indemnizații pentru lucrătorii medicali

28/06/2020

320 de lucrători medicali, care s-au infectat cu noul coronavirus la locul de muncă, vor primi indemnizații unice de 16 mii de lei. Decizia a fost aprobată de Guvern, iar banii, 5,6 milioane lei, vor fi alocați din Fondul de Intervenție.

De ajutoare vor beneficia lucrătorii medicali angajaţi în instituțiile bugetare și medico-sanitare publice din subordinea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Până în prezent, indemnizația unică de 16 mii lei a fost acordată altor 813 angajați.

Totodată, statul va acorda indemnizații urmașilor personalului medical decedat în urma desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19. Este vorba despre medici, asistente medicale, farmaciști, felceri, infirmiere și conducătorii auto din asistența medicală prespitalicească.

De dreptul la indemnizație vor beneficia soțul supraviețuitor pentru o perioadă de 5 ani de la data decesului întreținătorului, copiii până la vârsta de 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani sau unuia dintre părinți.

Cuantumul indemnizației pentru soțul supraviețuitor sau părinți se calculează în mărime de 50% din baza de calcul. În cazul copiilor acesta se calculează în mărime de 75% pentru fiecare urmaș.

Indemnizațiile se vor plăti din bugetul de stat. Proiectul urmează să fie votat de Parlament.

Spread the love