Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

În luptă cu pandemia: ajutor din partea SUA și a țărilor Uniunii Europene

17/05/2020

Sute de mii de mănuşi şi măşti de protecţie, zeci de mii de combinizoane, mii de litri de dezinfectanţi şi medicamente. Ajutoarele umanitare pentru combaterea pandemiei au ajuns în Republica Moldova pe parcursul săptămânii trecute. Suportul a fost oferit de România, Lituania, Austria, Uniunea Europeană, SUA şi Slovacia. 

Camioanele cu ajutor umanitar din România au ajuns la Chişinău pe 7 mai. Asistența, în valoare de 3,5 milioane euro, include 500 de mii de măști de protecție, 25 de mii de combinezoane, 5 mii de viziere, 5 mii de ochelari de protecție, 200 de mii de mănuși, medicamente, alcool sanitar și peroxid de hidrogen.

„Această pandemie ne-a învățat multe lecții, pe care trebuie să le însușim și să ne pregătim să facem față oricărui scenariu de evoluție a situației epidemiologice. Dar cel mai important, ne-a demonstrat puterea și valoarea prieteniei dintre oameni și țări. Sincere mulțumiri din partea sistemului medical și a lucrătorilor medicali, care sunt în prima linie, la datorie”, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

„România este și va rămâne partenerul strategic al Republicii Moldova. Trăim momente grele și prin gestul nostru vrem să oferim ajutor, atât medicilor, cât și tuturor cetățenilor. Sănătate multă celor care se confruntă cu această boală și fruntea sus celor care sunt în prima linie în lupta cu infecția COVID-19”, a declarat ministrul Sănătății din România, Nelu Tătaru.

Ţara noastră a primit 10 500 de viziere din partea Guvernului Lituaniei. Lotul de asistență umanitară, în valoare de 20 de mii de euro, a ajuns la Chișinău pe 14 mai. 

Instituţiile medicale ale Ministerului Apărării au primit un lot de echipament individual de protecție în valoare de 15 mii de dolari din partea Statele Unite ale Americii, prin intermediul Ambasadei SUA la Chișinău.

Angajaţii Ministerului de interne au primit mănuși de protecție, dezinfectant și pături din partea Guvernului Austriei. Furnizarea asistenței protecție, în valoare de 16.420 euro, a fost posibilă prin intermediul mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.

Şi angajații Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă au fost ajutaţi în prevenirea răspândirii noului coronavirus. 5 mii de perechi de mănuși, peste 400 litri de dezinfectant, 400 de viziere, precum și 40 de termometre pentru monitorizarea temperaturii la distanță au fost distribuite în toate subdiviziunile teritoriale ale instituţiei. Donaţia vine din partea Biroului de Cooperare al Elveției, în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare din Moldova. 

Ambasada Slovaciei din ţara noastră a donat 50 mii de euro Primăriei Chişinău pentru achiziționarea costumelor de protecție, laringoscopurilor și a pompelor de perfuzie, necesare pentru asigurarea bunei activităţi a instituțiilor medicale din capitală.

Un lot de asistență în valoare totală de 155.000 euro, format din 9.000 litri de dezinfectanți, 21.500 măști de protecție, 1100 mănuși reutilizabile din cauciuc, 90 de termometre cu infraroșu, 800 de pachete cu produse alimentare și de igienă și 1.000 de seturi de materiale educaționale este pus la dispoziția a 70 de localități din raioanele Cahul și Ungheni. Echipamentele și produsele sunt donate în cadrul Programului „EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și implementat în parteneriat cu UNICEF Moldova. 

„Această donație vine să susțină familiile vulnerabile, astfel încât să le asigurăm accesul la servicii de calitate. Oferind protecție personală angajaților din domeniu, putem să interacționăm cu beneficiarii noștri și, astfel, să-i ajutăm prin consiliere, prin asigurarea accesului la servicii și să-i susținem ca să depășească situația de dificultate cu care se confruntă”, a declarat Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Djulieta Popescu.

„În această perioadă dificilă, gândurile noastre se îndreaptă către victimele violenței în familie. Uniunea Europeană oferă suport echipelor multidisciplinare care sunt implicate în cazurile de violență în familie din raioanele Cahul și Ungheni. Sperăm că această asistență va transmite mesajul către victimele violenței în familie, precum și copiilor și familiilor în situație de risc, că nu sunt singuri în această perioadă”, a declarat Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko.

Conform datelor Inspectoratului General de Poliție, în primele trei luni ale anului 2020, poliția a înregistrat 267 de infracțiuni legate de violența în familie, cu 15,5% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Spread the love