Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Ghid pentru jurnaliști și comunicatori: „Cum combatem stigmatizarea asociată cu COVID-19?”

07/12/2020

Persoanele bolnave de COVID-19, jurnaliștii care au lucrat pe teren, persoanele plasate în carantină, familiile și prietenii celor infectați cu noul coronavirus au fost cele mai stigmatizate persoane în perioada pandemiei. Este concluzia ghidului pentru jurnaliști și comunicatori:  „Cum combatem stigmatizarea asociată cu COVID-19?” Pentru a preveni astfel de situații, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu suportul tehnic și financiar al Uniunii Europene, Organizației Mondiale a Sănătății și Biroului ONU pentru Drepturile Omului din Republica Moldova, a elaborat un ghid cu recomandări pentru scrierea materialelor de presă pe subiectul pandemiei.

În condițiile în care pandemia cauzată de COVID-19 se răspândește mai rapid decât informațiile veridice despre virus, instituțiile media au un rol crucial în completarea vidului informațional, combaterea miturilor și reflectarea informațiilor care duc la salvarea de vieți.

Noul ghid este menit să încurajeze comportamente responsabile și să combată stigmatizarea. Documentul explică ce este stigma socială, cauzele apariției acestui fenomen și descrie  impactul negativ pe care-l poate avea. Ghidul face referire și la jurnalismul etic și igiena informațională și oferă recomandări pentru comunicarea nediscriminatorie.Ghidul poate fi accesat aici.

Spread the love