Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Dreptul la pensie poate fi solicitat prin procură

22/07/2020

Măsuri simplificate pentru obținerea pensiei şi alocației de dizabilitate. Cererea și actele necesare pot fi depuse la structura teritorială de asigurări sociale de un reprezentat desemnat prin procură. Proiectul de lege a fost votat de Parlament în două lecturi, săptămâna trecută.

Proiectul de lege prevede stabilirea dreptului la pensia pentru limita de vârstă, alocația pentru dizabilitate şi pensia de urmaș în bază de procură. Potrivit autorităților, necesitatea acestei modificări rezultă din multiplele adresări parvenite de la persoanele care din cauza stării de sănătate nu se pot deplasa pentru a depune personal solicitarea, inclusiv de la moldovenii aflați peste hotarele țării, care nu pot reveni în țară din cauza pandemiei.

Până acum, cererea de pensionare și documentele necesare erau depuse de persoana care a obținut dreptul la pensie la oficiul teritorial de asigurări sociale din preajma domiciliului.

Între timp, cererea de reexaminare a pensiei pentru limită de vârstă va putea fi depusă online, începând cu 1 ianuarie 2021. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de Parlament.

Astfel, autoritățile își propun să sporească accesibilitatea la serviciile publice și să asigure respectarea dreptului la protecție socială. Cererea de reexaminare a pensiei va putea fi depusă inclusiv în mod electronic, prin intermediul portalului guvernamental al serviciilor publice sau pe pagina web a Casei Naționale de Asigurări Sociale – www.cnas.md. În Republica Moldova sunt peste 170.000 de pensionari.

Spread the love