Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Creşteri salariale pentru personalul medical

15/07/2020

Salarii duble pentru personalul medical, indemnizații de urmaș pentru familiile medicilor care au decedat în lupta cu pandemia și alocaţii majorate pentru pensionari. Sunt câteva dintre prevederile, aprobate de Guvern, prin asumare de răspundere în fața Parlamentului. Pachetul de legi, care presupune modificarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi a fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2020, a fost publicat în Monitorul Oficial.

Conform modificărilor legislative, lefurile personalului medical vor fi majorate în câteva etape. Salariile vor crește cu 30 de procente de la 1 septembrie, iar ulterior, de la 1 ianuarie 2021 – cu încă 30 la sută. O altă majorare, de 40 la sută, va veni în prima jumătate a anului viitor.

Totodată, aproximativ 600 de mii de pensionari, a căror alocaţie nu depăşeşte trei mii de lei, vor primi un suport financiar unic în valoare de 700 de lei. Ajutoare vor ajunge şi la aproximativ 70 de mii de beneficiari de alocații sociale de stat, inclusiv persoane cu dizabilități.

Totodată, urmașii personalului medical decedat în lupta cu COVID-19 vor primi indemnizaţii. De alocaţii vor beneficia soțul supraviețuitor pentru o perioadă de 5 ani de la data decesului întreținătorului, copiii până la vârsta de 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani sau unuia dintre părinți. Cuantumul indemnizației pentru soțul supraviețuitor sau părinți se calculează în mărime de 50% din baza de calcul. În cazul copiilor acesta se calculează în mărime de 75% pentru fiecare urmaș.

Spread the love