Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Campania de informare: „Suport în reabilitarea fizică și psihologică după COVID-19”

07/12/2020

După externare, pacienții care s-au tratat de COVID-19 pot avea dificultăți respiratorii, probleme legate de voce, atenție, memorie și gândire, lipsă de energie sau dificultatea de a gestiona activitățile zilnice în ritm obișnuit. Specialiștii afirmă că sănătatea la nivel psihologic începe de la recunoașterea nevoii de ajutor și susținere din partea celor apropiați, iar un plan de activitate zilnică ajută foarte mult la recuperare. Pentru a susține reabilitarea persoanelor care se recuperează după tratament, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a lansat campania „Suport în reabilitarea fizică și psihologică după COVID-19”realizată în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

Potrivit specialiștilor, persoanele care au fost intubate și ventilate, se pot confrunta cu o capacitate redusă de a putea consuma alimente sau chiar lipsa totală a poftei de mâncare. Perioada de după tratament aduce după sine o etapă foarte importantă în convalescență, iar respectarea recomandărilor medicilor, susținerea familiei și comunicarea cu cei apropiați au un rol esențial în revenirea la activitățile obișnuite și reintegrarea socială.

Jana Chihai, conferențiar universitar, catedra de Psihiatrie, Narcologie și Psihologie medicală, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”: „De multe ori amintirile și imaginile de spitalizare pot provoca în rândul celor care au suferit de COVID-19 un sentiment de neliniște, tristețe, chiar anxietate. Un regim bun de somn, un mod sănătos de alimentație, exercițiile de relaxare a corpului și minții sunt câteva dintre recomandările noastre pentru a restabili funcționalitatea mintală. În această perioadă este esențial să învățăm să ascultăm organismul nostru și să practicăm activități compatibile cu starea pe care o avem.”

Andrei Eșanu, doctorand, asistent universitar, catedra de Psihiatrie, Narcologie și Psihologie medicală, USMF „Nicolae Testemițanu”: „Este absolut firesc și normal ca o persoană care a fost intubată poate să aibă dificultăți de atenție. În funcție de tipul persoanei, aceste dificultăți de atenție pot dispărea în câteva zile, luni, iar în unele cazuri termenul poate fi și mai îndelungat. În această situație, sentimentul de frică este mai pronunțat, fiind prima reacție la această schimbare. Este important să cunoaștem că toate aceste stări se restabilesc, sunt temporare, dar depășirea lor necesită practicarea unor activități recomandate de specialiști.”

O metodă eficientă de recuperare post-COVID-19 este întocmirea unui plan de activitate zilnică. După externare, persoanele care au fost bolnave ar putea pierde esențial din energia anterioară, iar unele sarcini ar putea solicita un efort mai mare decât înainte.

Inga Deliv, doctor în medicină, conferențiar universitar, catedra de Psihiatrie,  Narcologie și Psihologie medicală, USMF „Nicolae Testemițanu”: „Pentru ca în perioada post-COVID-19 persoana să devină din nou activă, un plan de activitate zilnică ajută mult la recuperare. În stabilirea acestor activități zilnice, ținem cont de activitățile anterioare, preferințele, hobby-urile, dar și ce lucruri ar prefera să încerce pacientul.”

În cadrul acestei campanii a fost lansat și ghidul „Perioada după COVID-19: Informații pentru pacienți – suport în recuperarea și gestionarea simptomelor ca urmare a COVID-19”, ce conține informații și ilustrații de mare ajutor atât pentru persoanele care au simptome COVID-19 și cum anume ar trebui să procedeze în această situație, cât și despre persoanele care au avut o formă gravă a bolii, cu nevoie de reabilitare după spitalizare.Ghidul poate fi găsit aici

Campania „Suport în reabilitarea fizică și psihologică după COVID-19” își propune să ofere suportul informațional necesar persoanelor care au fost bolnave de COVID-19, pentru a susține recuperarea lor eficientă și rapidă, prin aplicarea recomandărilor primite de la specialiștii în domeniu. O serie de vizualuri cu sfaturi practice de recuperare, reportaje video și webinare vor fi realizate pe parcursul următoarelor două luni.

Spread the love