Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Ajutor umanitar din partea României și NATO pentru combaterea pandemiei

02/03/2021

Solidari pe timp de pandemie. România a donat Republicii Moldova un nou lot de asistență umanitară, care  include 1.500.000 de măști chirurgicale, 100.000 de măști FFP3, 100.000 de salopete de protecție și 100.000 de mănuși. Donația, în valoare de 2,3 milioane de euro, a fost acordată prin  intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.

Prezent la ceremonia de predare a ajutorului umanitar, ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a declarat: „Acest gest dovedește consecvența noastră, dar și dorința sinceră și dezinteresată de a-i sprijini pe toți cetățenii Republicii Moldova în momentele cele mai grele. Suntem și ne dorim să rămânem cel mai sincer și cel mai important partener al Republicii Moldova și al cetățenilor ei”.

Autoritățile din Republica Moldova spun că acest ajutor este o dovadă clară de prietenie și solidaritate. Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc, a mulțumit României și Uniunii Europene pentru susținerea permanentă acordată sistemului de sănătate, menționând că pandemia COVID-19 ne-a învățat un lucru important: puterea prieteniei dintre oameni și țări, care va contribui la depășirea provocărilor.

Acesta nu este primul ajutor umanitar acordat de România. Pe 7 mai 2020, un alt convoi format din 20 de camioane încărcate cu echipamente și medicamente, în valoare de 3,5 milioane de euro, a ajuns în Republica Moldova. Iar pe 12 februarie, țara noastră a recepționat un alt lot de echipamente specializate de protecție din partea Guvernului Republicii Cehe, prin intermediul aceluiași mecanism de protecție civilă al Uniunii Europene.

Săptămâna trecută, o donație care include 25 000 de combinezoane de unică folosință, de model Tyvek 600+, a fost oferită Spitalului Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco”, din partea NATO.

 „NATO se solidarizează cu Republica Moldova în contextul situației epidemiologice actuale. Ne face plăcere să prezentăm această donație din partea NATO pentru Republica Moldova, pentru a ajuta la întărirea efortului țării în lupta cu COVID-19”, a menționat Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Lituaniei în Republica Moldova, Kestutis Kudzmanas.

Spread the love