Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Ajutoare pentru combaterea pandemiei

22/07/2020

Consumabile de laborator pentru diagnosticarea virusului SARS-CoV-2, dozatoare de oxigen pentru pacienții aflați în stare gravă, echipamente de protecție pentru lucrătorii din prima linie. Toate ajutoarele au ajuns în țara noastră în decursul ultimei săptămâni. Totodată, medicii Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a fost instruiți să utilizeze laringoscoapele video, donate de o bancă comercială din Chișinău.

Organizația Mondială a Sănătății continuă să contribuie la fortificarea capacităților naționale de testare la COVID-19. Oficiul OMS din Republica Moldova a livrat Agenției Naționale pentru Sănătate Publică peste 200.000 de consumabile de laborator necesare pentru efectuarea testelor de diagnostic specific la SARS-CoV-2.

Peste 100 de dozatoare de oxigen au fost donate celor trei spitale raionale din UTA Găgăuzia, de către o companie turcă. Echipamentul va fi utilizat pentru a regla distribuția de oxigen pentru pacienții aflaţi atât în terapie intensivă, cât şi în stare gravă în secțiile de reanimare. Acestea vor fi conectate la sistemul central existent în spitale şi vor mări șansa de vindecare a persoanelor aflate în impas.

Două camioane cu ajutor umanitar din Germania au ajuns în Republica Moldova. Lotul include paturi, aparate de oxigenare, dispozitive medicale, scaune cu rotile, dar şi mai multe materiale de protecţie. Echipamentele au fost oferite de Asociaţia „Raund Table”.

Iar Institutul de Medicină Urgentă a primit din partea Companiei Moldcell, două mașini de respirație artificială Hemelton C1. Dispozitivele au menirea de a ajuta exclusiv persoanele aflate în stare gravă și extrem de gravă din secțiile ce tratează pacienți infectați cu virusul COVID-19.

Săptămâna trecută, personalul medical din Departamentul Anestezie și Terapie Intensivă al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a fost instruit să utilizeze laringoscoapele video, donate de Mobiasbanca – OTP Group. Cele două utilaje medicale de ultimă generație vor facilita intubarea pacienților cu deficiențe respiratorii grave, în condiții de înaltă protecție a medicilor.

Companiile cu capital european continuă să ofere prânzuri calde şi echipamente de protecție lucrătorilor medicali din țară.

Spread the love