Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Ajutoare pentru combaterea COVID-19: donațiile pot fi vizualizate pe platforma tender.health

07/07/2020

Medicii spitalului „Toma Ciorbă” din Chișinău au primit echipamente de protecție personală, în valoare de 15.000 de dolari, din partea Statelor Unite ale Americii. Donația a fost făcută în contextul celebrării Declarației de Independență a SUA. În această săptămână,  țara noastră a primit un lot de  consumabile, reactive de laborator și kituri pentru efectuarea testelor la SARS-CoV-2 din partea  Biroului Regional OMS pentru Europa. Totodată, Misiunea OIM în Moldova a livrat scanere termografice pentru depistarea persoanelor simptomatice la punctele de frontieră. Toate donațiile care ajung în țară pot fi vizualizate pe platforma tender.health.

Echipamentele de protecție au fost oferite lucrătorilor medicali din spitalul „Toma Ciorbă” de către Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan.

Asistența umanitară a fost donată de Comandamentul European al Armatei SUA și se adaugă la cele peste 2,1 milioane de dolari din cadrul ajutorului aferent pandemiei pe care Statele Unite l-a acordat deja Republicii Moldova.

Tot în contextul celebrării Declarației de Independență, Excelența Sa Dereck J. Hogan a donat 80 de prânzuri calde lucrătorilor medicali de la Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga” și Spitalul Clinic Municipal de Boli Infecțioase pentru Copii.

O donație din partea Biroului Regional OMS pentru Europa, în valoare de peste 41 mii de euro, cu consumabile și reactive de laborator, precum și kituri pentru efectuarea testelor la SARS-CoV-2 a ajuns la Chișinău.

Totodată, echipei laboratorului din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică i-au fost transmise echipament personal de protecție, care va asigura respectarea regulilor de biosiguranță și protecția specialiștilor de laborator. Bunurile recepționate vor contribui la asigurarea în continuare a calității procesului de procesare a probelor și sporirea accesibilității populației la serviciile de diagnostic de laborator.

În această săptămână, Republica Moldova a recepționat opt scanere termografice, acestea fiind oferite de Misiunea OIM în Moldova.

Donația vine să ajute polițiștii de frontieră, aflați în prima linie, să detecteze cu ușurință pasagerii febrili. Astfel, la toate punctele de intrare în țară va fi asigurat un control eficient al infecției COVID-19.

Scanerul termografic nu are un număr limită de control, iar febra poate fi verificată la o distanță de 1-2 metri, evitând contactul. Valoarea scanerelor donate este de 8.000 de dolari. Potrivit datelor oficiale, peste 45000 de persoane traversează zilnic frontiera Republicii Moldova.

Ministerul Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale anunță că platforma tender.health are o nouă funcționalitate, ce permite vizualizarea și analizarea datelor despre donațiile externe și interne ale partenerilor Republicii Moldova pentru consolidarea capacităților instituțiilor medico-sanitare implicate în tratamentul COVID-19.

Platforma deschisă https://www.tender.health/ a fost lansată în mai 2020. Vizualizarea datelor despre donațiile pentru combaterea COVID-19 a apărut datorită inițiativei Coaliției organizațiilor societății civile pentru respectarea principiilor de transparență și eficiență în utilizarea banilor publici, cu susținerea Biroului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Republica Moldova în cooperare cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Spread the love